Jdi na obsah Jdi na menu
 

Přechod z Alivio na Deore

 

deore.jpg

 

Asi více lidí řeší jaká řada pohonu značky Shimano bude dobrá a dostačující pro jeho účely. Jak s ohledem na funkci, tak i na rozpočet. Já kupoval mého Aspecta s tím, že jsem přesně nevěděl, jak mi sedne 29ka, potažmo horské kolo. A navíc v napjatém rodinném rozpočtu bylo pořízení nového biku, byť i jen, za 18 500Kč předmětem dlouhé diskuze :-). Takže jsem do něj šel.

Sada Alivio, která zde byla osazená mne ovšem mile překvapila. Změna převodu probíhala většinou rychle, bez problémů. Ale časem mi přece jen trochu chyběl větší cit a preciznost. Potažmo lepší vzhled, zpracování a dalo by se říct i renomé. Větší a větší nájezd dával komponentům i dost zabrat.

A už se začala pomalu ojíždět kazeta, přehazovačka měla trochu vůli...tak jsem si řekl, že pořídím lepší komplet pohon. Samozřejmě vyvstala myšlenka na jednoplacku. Buď 1x10 či 1x11. Na 1x12 už musíte mít jiný náboj a ořech. Četl jsem mraky diskuzí, viděl mraky videí a popravdě jsem fakt nevěděl. A jelikož jsem typ, který má rád jemné odstupňování, nohy jak Arnold taky nemám a vzhledem i k cenám dílů u jednoplacky, jsem zvolil opět pohon s přesmykačem. Možná si teď klepete na čelo, ale prostě jsem se tak rozhodl. Navíc tomu i napomohla zrovna probíhající sleva na kliky Deore 2x10 :-).

Takže proběhl nákup komponent a pak přehození. Co se mi na Deore každopádně libí, je posun ve zpracování. Detaily, lakování, technologické zpracování... Vše je už na mnohem lepší úrovni a made in Japan. Aspoň to píšou. Řadící páčky nemají tak gumovou odezvu, rychlost přeřazení je taky o kus zase dál a co se mi moc líbí, je bezproblémové řazení i v tahu. Ale samozřejmě to často nedělám. Kliky jsou hezky lakované a masivní, přesmykač štíhlý a jako přehazovačka bez plastových dílů.

Popravdě musím říct, že i když je sada Alivio hned pod Deore, tak rozdíl je velký.

Jezdil jsem i krosovou Meridu kmoplet na XT verzi, takže myslím, že srovnání nějaké mám. Proto mě Alivio jinak fakt mile překvapilo, čekal jsem větší hrůzu :-). Ale Deore mi dělá radost větší.

 

img_20221213_100712.jpg

 

img_20221213_100733.jpg